BULEVARDUL EROILOR
Cluj

Beneficiar: Primăria municipiului Cluj-Napoca
Contractare: concurs de soluţii, locul I
Suprafaţă: 16.000m²
Proiectare şi execuţie: 2006 - 2007
Documentaţii elaborate: toate fazele de proiectare

Proiectul este rezultatul cîştigării unui concurs de idei.
Pietonalizarea, reorganizarea şi reamenajarea bulevardului, finalizate în 2007, reprezintă prima secţiune a unui proiect care include şi Piaţa Unirii. Înainte de reamenajare, cele mai importante două spaţii urbane ale zonei centrale erau marcate de fragmentare şi de blocarea traseelor pietonale. Prin eliberare şi reorganizare funcţională, suprafeţele recîştigă calităţi proprii unui spaţiu public central. Cele două carosabile separate din lungul bulevardului Eroilor sunt reunite sub forma unui singur carosabil cu două benzi pe latura sudică, măsura ducînd la extinderea de patru ori a suprafeţei pietonale. Proiectul împarte zona pietonală astfel cîştigată pe latura nordică în trei fîşii generoase, care găzduiesc mersul la cumpărături, promenada şi locurile de repaus. Cei 50 de platani propuşi în lungul axei centrale încadrează nişe verzi, lateral coridorului pietonal principal, şi delimitează astfel diferitele activităţi. În lungul fostei rigole istorice sînt aliniate două fîntîni şi o cişmea, readucînd prezenţa publică a apei, într-o formă contemporană. Măsurile realizate includ şi refacerea şi eficientizarea iluminatului public.
Proiectul de concurs şi fazele de proiectare ulterioare s-au desfăşurat în colaborare cu biroul Kosemund und Putz Architekten, Hamburg.

planwerk_Cluj_Bulevardul Eroilor_RO.pdf

 

toate proiectele

 
Download Contact Impressum